"Železnice Srbije" i EBRD potpisale Ugovor o zajmu

Bez autora
Jan 29 2012

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i direktor za prevoz i infrastrukturu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Majer, potpisali su u petak u Beogradu Ugovor o zajmu, vredan 95 miliona evra. Ugovor o državnim garancijama za ovaj kredit sa predstavnikom EBRD potpisao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić. Potpisivanjem ugovora obezbeđena su finansijska sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata, koji su izuzetno značajni za "Železnice Srbije" i uz punu podršku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava godina se započinje tako što se nastavljaju projekti modernizacije i reforme ovog saobraćajnog sistema. Ova sredstva biće upotrebljena za modernizaciju pruge Beograd-Rakovica-Resnik, kao i za remont i modernizaciju ukupno 131 kilometar pruge na međunarodnom železničkom Koridoru 10. Zbog lošeg stanja železničke infrastrukture međunarodni vozovi ka Crnoj Gori, Bugarskoj i Makedoniji iz Beograda, do Rakovice i Resnika saobraćaju prosečnom brzinom od svega tridesetak kilometara na sat.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i direktor za prevoz i infrastrukturu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Majer, potpisali su u petak u Beogradu Ugovor o zajmu, vredan 95 miliona evra.

Ugovor o državnim garancijama za ovaj kredit sa predstavnikom EBRD potpisao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić.

Potpisivanjem ugovora obezbeđena su finansijska sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata, koji su izuzetno značajni za "Železnice Srbije" i uz punu podršku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava godina se započinje tako što se nastavljaju projekti modernizacije i reforme ovog saobraćajnog sistema. Ova sredstva biće upotrebljena za modernizaciju pruge Beograd-Rakovica-Resnik, kao i za remont i modernizaciju ukupno 131 kilometar pruge na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Zbog lošeg stanja železničke infrastrukture međunarodni vozovi ka Crnoj Gori, Bugarskoj i Makedoniji iz Beograda, do Rakovice i Resnika saobraćaju prosečnom brzinom od svega tridesetak kilometara na sat. Zahvaljujući sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj rekonstruisaće se i modernizovati ova dvokolosečnu deonicu i na taj način će se otkloniti usko saobraćajno grlo u beogradskom železničkom čvoru, a saobraćaj putničkih i teretnih vozova vratiće se na projektovani nivo i na taj način značajno podići kvalitet naše usluge u međunarodnom saobraćaju. Takođe, na ovaj način biće stvoreni uslovi i da novi gradski prevoz u glavnom gradu "BG voz", koji se već dokazao kao pouzdan, efikasan i kvaliteta, produži svoju trasu do Rakovice i Resnika, kako je to u saradnji sa Gradom Beogradom i obećano.

Na južnom kraku železničkog Koridora 10, od Beograda prema Nišu, na više deonica će se remontovati građevinska i elektrotehnička infrastruktura i zahvaljujući ovim sredstvima nabaviće se potrebna mehanizacija i oprema. Radiće se i na deonicama Jajinci-Mala Krsna, kao i u stanici Mala Krsna, zatim Lapovo – Bagrdan, Ćićevac-Stalać i Stalać-Đunis, na kojima će u potpunosti biti sanirane lagane vožnje, koje danas u velikoj meri usporavaju i otežavaju odvijanje železničkog saobraćaja na Koridoru 10. Radovi na ovim objektima počeće već na jesen 2012. godine.

EBRD je dugoročni partner "Železnica Srbije" i u petak je potpisan peti investicioni projekat, koji ima za cilj modernizaciju železničke infrastrukture u Srbiji i promovisanje daljih reformi u sektoru. Ovaj novi projekat poboljšava kvalitet železničkih usluga u zemlji i podržava transformaciju srpskih železnica u modernu, komercijalno održivu holding kompaniju. Do sada je ova banka obezbedila oko 400 miliona evra "Železnicama Srbije" za modernizaciju voznog parka i infrastrukture, kao i za podsticanje reforme železnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik